Bemutatkozás

Siposné Szabó Ildikó vagyok. Gyógypedagógusként végeztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Karán mesterképzésen. Alapdiplomámat a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakon Győrben szereztem. Ezen kívül szociális munkás és szakértői diplomával, valamint Waldorf tanári, és Extra lesson tanári végzettséggel rendelkezem. 12 éve tanítok a győri Forrás Waldorf Iskolában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézményében pedig a nevelési tanácsadás területén, és a szakértői team tagjaként is dolgozom. Mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkezem még.

A COVID 19 vírus okozta veszélyhelyzet egycsapásra átalakított az életünket. A diákokkal és a szülőkkel zajló elektronikus kommunikáció tapasztalata szülte ennek a felületnek az igényét.

A gyermekek, fiatalok igényei, szükségletei

A gyerekek és fiatalok szükségletei életkoruk függvényében változóak. A blogon található írások igyekeznek a várandósság időszakától a 21 éves életkorig terjedő időszakot felölelni, igaz a hazai jogrend szerint a 18-21 életév már nem tartozik a gyerekkor időszakához. A hetességek jegyében gondolkodva választottam a 3*7 életévet felölelő időintervallumot. Az írásokban a családi és az intézményes nevelés témaköreit ölelem fel, és különös hangsúlyt kapnak a fejlődési krízisek, mint életünk fontos sarokkövei.

A szülő/szülők igényei és szükségletei

Ha az előző bekezdésnél véget érne a célok bemutatása, nem sokban különbözne ez a felület sok másik, az internet világában már aktív oldaltól. Ennél úgy hiszem, többre van szükség. Arra vállalkozom, hogy a gyermeket a környezetével együtt értelmezzük. Így akarunk képet adni az erősségekről és gyengeségekről. Másrészt feltétlenül figyelmet szeretnék szentelni annak, hogy a gyereknevelés során bizony a szülőknek is vannak jogos igényeik, melyekre a szakirodalom is csak ritkán figyel. A Nevelhető blog a szülők örömei és élményei mellett a kételyeknek és bizonytalanságoknak is szívesen hangot ad. A kommentek egy közösségépítési felületre adnak lehetőséget. Lejjebb még lesz szó erről.

A nagyszülők igényei és szükségletei

A nagyszülők szerepe a nevelésben egyre inkább felértékelődik. A fizikai távolság sajnos gyakran megnehezíti a közvetlen segítséget. Ideális helyzet, ha a család összedolgozik, és közösen oldják meg a felmerülő feladatokat. Ha a nagyszülők segítenek, fontos az Ő igényeikre és szükségleteikre is odafigyelnünk. Ez a terület is kiemelt jelentőségű a Nevelehtő blogon.

Kommentek

A kommentek részben – reményeim szerint – egy közösség épül majd, akik őszintén megoszthatják a tapasztalataikat egymással. Itt megjelenhetnek új témafelvetések is. Építő kritika is belefér, szívesen fogadom, hiszen biztosan tudom, nem vagyok tökéletes. A trágár, bomlasztó jellegű hozzászólások azonban nem fognak megjelenni az oldalon. Az alapszabályokat majd az élet komponálja, de egy bejegyzés lesz majd ennek a területnek szentelve.

Kívánok a blogon hasznos időtöltést!

Tisztelettel: Siposné Szabó Ildikó